KOBİLERDE YALIN ÜRETİM SİSTEMİ NASIL UYGULANIR

Kobilerde Yalın Üretim Sistemi;

Biz “Progim Yalın Dönüşüm ve Yazılım” olarak işletmelerde maliyetleri düşürmek, kaliteyi yükseltmek, teslimat hızlarını artırmak için “Yalın Üretim Sistemi”nin kurulmasını sağlıyoruz.

Bunu da haftalık Kaizen Çalıştayları ile hayata geçirerek “Yalın dönüşümü” gerçekleştiriyoruz.

Kaizen çalıştayları seçilen bölgede bir haftalık sürede yapılan iyileştirme ekip çalışmalarıdır.

Bu yöntemi o kadar etkin ve başarılı uyguluyoruz ki Kobiler 6 ay-1 yıl sonra nasıl bir firma olacaklarını, daha ilk haftada bizzat seçilen bölgede olmuşunu görerek, gözünde canlandırabiliyor oluyorlar. Bu da firmanın tüm çalışanlarının “Yalın Üretim Sistemi”ne güvenini ilk haftadan sağlıyor.

Bu çalıştaylarda üretim sahada gözlemlenir ve katma değerli işler ile katma değersiz işler belirlenir. Katma değersiz işlerin yani israfların minimize edilmesi, sürekli akışın sağlanması ve çekme sisteminin kurulması için fikirler geliştirilir ve aktif bir şekilde uygulanır.

Kaizen çalıştayları ile hızlı ve etkin sonuçlar alınır.

Başarının sırrı, işletmenin farklı bölümlerinden gelen 8-10 kişinin katıldığı takım çalışmasını doğru yönetmek ve yönlendirmekte yatıyor.

Gruptaki enerji ve yaratıcılık, hızlı ve basit çözümleri ortaya çıkararak yatırım ve uzun süreli proje gerektirmeden, iyileştirmelerin anında yapılmasını sağlar.

Her çalıştayın bölgesi farklıdır, bu nedenle makinaları, çalışanları, ürünleri de farklıdır. Kendine özgü problemler barındırır. Ama sistematik genel olarak aynıdır diyebiliriz.

5 günlük çalıştayın ilk günü yani pazartesi, ekip üyelerine “yalın üretim ve teknikleri” eğitimi veririz. Böylece ekip üyeleri de sahadaki iyileştirmeleri hangi yönde yapacaklarını teorik olarak öğrenmiş olurlar.

Salı günü mevcut durum analizi gerçekleştirilir. Ekip üyeleriyle zaman etütleri,  yerleşim planları, spagetti diagramları, malzeme akışı analizleri yapılır;  5S, ergonomi, kalite ve güvenlik ile ilgili sorunlar tespit edilir.

Çarşamba günü iyileştirme günüdür. Salı tespit edilen israflar, sorunlar hızlı bir şekilde çözülür, gerekli bakım veya satın alma aktiviteleri tamamlanır.

Perşembe günü yeni ve iyileştirilmiş haliyle üretim gerçekleştirilir. Salı günkü analizler Perşembe günü de yapılır. Böylece aynı alandaki üretimin önce ve sonrası tüm sonuçlarıyla çıkmış olur.

Bu sonuçlar Cuma günü üst yönetime çalıştay ekibi tarafından sunulur. Yetişmeyen aksiyonlar da 30 günlük aksiyon planına alınır ve takip edilir.

Sonuç olarak, amacımız işletmelerde balık tutmak değil, balık tutmayı öğretmektir.

İşletme çalışanları çalıştaylara aktif katılım sağlayıp bu sistemi benimseyerek, zamanla kendi başlarına da kaizen çalıştayı yapabilir hale gelir.

Böylece, yalın üretim sisteminin işletme kaynakları tarafından sürdürülmesi sağlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir